Milyen is volt 2023? – évértékelés

Miért lesz jó 2024? – évtervezés

Évek óta elkészítem a Year Compass füzetét az év utolsó napjaiban, és most először támadt kedvem ebben a formában is összefoglalni az évet, és megosztani a tapasztalatokat, tanulságokat.

Nincs nehéz dolgom a visszatekintéssel, mert a Google naptár jóbarátom, és szinte napi szinten írom a hálalistámat, szóval könnyebben ment, mint gondoltam. Kifejezetten jól esett emlékezni, kutatni és ezzel átlátni az évemet. Tudjátok PXT szerint van adminisztratív érdeklődésem.

Egyébként nem jellemző rám, hogy lett volna valaha is olyan kis lazítós, könnyed, akarástól, tervektől mentes évem. Talán a fiam első két évére emlékszem úgy vissza, hogy életem legkiegyensúlyozottabb, és flow-ban töltött 24 hónapja volt, amikor hagytam alakulni a dolgokat.

Szóval kétfajta állapotom van, egyik amikor előre megfontolt szándékkal viszem bele magam kihívásokba, komforzóna átlépésekbe, nagy megfejlődésekbe (ezeket legtöbbször élvezem) és van a nehezebb, amikor csak úgy váratlanul rámtalálnak a kihívások. Ebben az évben is mindkettőben volt részem, lássuk tehát a nehézségek, és örömteliségek fejlődést hozó áramlását. 

Szeretnék egy kis szeletet a magánéletmből is megmutatni, aztán a biznisz és végül az új év tervei jönnek.

Remek évkezdés

Január első napján Gödöllőn ébredtünk a barátainknál, és egy nagy sétával kezdtünk a reggelt a Gödöllői Arborétumban. Emlékszem, hogy vendéglátónk, János isteni finomságait még a hazafelé úton is élvezhettük. Nagyon jó szilveszterünk volt, hiszen az év egy szívbéli baráti társasággal közös élményként zárult.

Aztán az első napok felismerésére emlékszem, hogy konstatáltam mennyit is számít, hogy előző év májusában elkezdtem a rendszeres, heti 3x edzéseket. Megveregettem a vállamat, mert akkor már 7 hónapja kihagyás nélkül jártam a terembe, személyi edzővel, reggel 6 órai kezdéssel. Kiszámítható volt számomra és biztonságot adott, hogy nem hagyom a nap végére, amikor már a kitartásom nem lesz a toppon és tetszett az eredmény is amit láttam.

Előtte kihívás volt, és rendszeresen pont a magamra fordítható idő maradt ki a napjaimból, mert a délután már inkább a családé volt.

Csökkent a toleranciaszintem

Az edzés ellenére ugyanakkor a közérzetem nem volt az igazi év elején, amit először a karácsonyi össze-vissza evészetnek tudtam be. Puffadás, fejfájás és tejtermékek nélkül is rosszullétek. Kb. 15 éve ismert tejérzékenységem után, végre rászántam magam egy komolyabb ételintolerancia vizsgálatra. Nem lepődtem meg, ételintolerancia, újabb kihívás gyerünk oldjuk meg.

Egy kiváló táplálkozási tanácsadó (Ábrahámné Bergmann Anna – Táplálko-ZÓNA) segítségével 4 hét leforgása alatt minden tünetem megszűnt. Tény, hogy a tej, a tojás és a glutén tiltólistára került. Ez akkor megkönnyebbülést hozott és élveztem, hogy bármit el tudok készíteni magamnak a fentiek nélkül is. Ízletes, élvezetes ételek voltak és az időt is megtaláltam a menedzselésére, szóval komforzónaátlépés és sikerélmény.

Azóta az árnyoldalai is megjelentek ennek az életmódnak, mint a két féle főzés a családnak és magamnak, a számtalan élmény, hogy étteremben alig tudok enni valamit, és a rendszeres “falatvesztés” élménye, amikor én nem ehetem meg azt, amiből mások az orrom előtt jóízűen falatoznak. Ezzel még most is van dolgom, bár a családom maximálisan támogat és figyelnek, hogy minél kevesebb ínyenc sajtkülönlegességet fogyasszanak előttem. Ahogyan említettem már ez a nehézségek és örömteliségek éve volt.

Magánélet és munka egyensúlya

Amire nagyon figyeltem már év elején, hogy tartani tudjam az előző évben kitűzött anya-fia programokat. Nagyon szeretünk élményfürdőben járni közösen Zsombival. Relaxáció és teljes agykikapcsolás ez nekem. Valahogy ebben a gyógyvizes párában és medencében koktélozós miliőben még egy 16 éves kamasz fiú is tud önfeledten csacsogni az anyukájával. Ez klassz!

Bevezettük a “nem kiváltható” heti meetingeket a cégben, mert családi vállalkozásként veszélyeztetettek vagyunk. Korlátlan mennyiségben tudunk munkáról beszélni, főzés, mosogatás, teregetés, reggeli készülődés sőt, még bármi közben is. Erre azt találtuk ki, hogy kifejezetten tervezett keretek közé szorítjuk a munkát. Több kevesebb sikerrel ment az év során, de az igazi áttörést az év vége és az idei év eleje hozta meg. Erről még a 2024-es terveknél fogok említést tenni.

Kifejezetten jót tett a munka-magánélet egyensúly projektünknek, hogy az 5 fős Mastermind csapatunkkal ezúttal olyan több napos elvonulást terveztünk ahol a férjeink is jelen voltak. És nem nagyon volt munkatémánk, igazán kikapcsolódtunk és pihentünk. Természetesen mindezt hétköznap, mert vállalkozóként imádjuk, amikor a munka helyett tesszük be a lazításokat. Visszatérő vendégei vagyunk a Bodrog Borműhelynek Bodrogkisfaludon, ahol az esőben túrázást követően medencével, szaunával és dézsa fürdővel is kényeztethetjük magunkat.

20230325_111753

Nyaralás és óriási családi átrendeződés

Júniusban Zakopanéba terveztük az éves nyári kiruccanásunkat. Jellemzően a szülinapom környékén szeretünk pihenni, szeretek nyári gyereknek lenni. 2 héttel a tervezett utazás előtt nagy változás állt be a családunkban. Mozaikcsaládként mindig benne van a pakliban a gyerekek vándorlása, de azt nem gondoltam, hogy kapok egy lánygyermeket egyik napról a másikra. Frank 16 éves lánya Dorka június közepén váratlanul hozzánk költözött, teljesen felfordult az életünk. A nyaralásunk a változás ellenére remekül sikerült, mert lehetett bővíteni a foglalásunkat.

20230701_183358-01

Aztán hazaérve a lakás már igen csak kicsinek bizonyult a 4 fős családnak, így meg is kezdhettük az életünk újraszervezését. Július végére megtaláltuk a megfelelő méretű otthonunkat és kb. 3 nap alatt átköltöztünk egy olyan házba, ahol mindenkinek jut elég tér. A költözés a cégben is hozott változást, mert Frank home officera váltott, amit azt hiszem azóta sem cserélne vissza a belvárosi irodájára.

A költözés és berendezkedés sok időnket elvitte, de rájöttem, hogy nem is olyan rossz az irodában ülés után azonnal a fizikai aktivitásra kapcsolni. Nagyon fittnek éreztem magam a költözés idején, jó volt a bőrömben lenni és azért én eléggé élvezem is a változást, pörgést a történést az életemben.

Messzebbre költöztem az edzőteremtől így jobbnak láttam átszervezni az edzéstervemet és fixen hétvégre került egy alkalom, másik két alkalommal pedig igyekszem 11-13 óra között letudni az edzést. Olyan ez mint egy munkaközi szünet és azt vettem észre, hogy nagyon jó hatással van a teljesítő képességemre, a hatékonyságomra. Szóval ha te is mozogsz, akkor érdemes kísérletezned, hogy melyik napszak milyen hatással van rád. Kicsivel több mint 1 év után kezdtem el személyi edző nélkül járni és jó érzés volt, hogy egyedül is magabiztosan eligazodom a gépek és gyakorlatok sokaságában. Élvezem a hangos zenét a fülemen és edző hiányában azért mindig akad egy erős férfi, aki felrakja a 25kg-ot a lábtolóra.

Az ősz és a tél nagyon intenzíven a munkáról szólt, és amire emellett tudtunk még figyelni, hogy a rendszeres túrák, kirándulások ne maradjanak el. Ami elmaradt, hogy a barátainkkal kevesebb időt tudtunk most tölteni, mint korábban. Nehéz volt időpontot összehangolni, sok volt az aktív kampány, ezért decemberben pótoltunk találkozókat, amikor már mindenki a lelassulásban volt. Egy évet nem lehet bepótolni, amikor csak telefonon kapcsolódtunk, de 2024-ben ebben profibbak leszünk.

Decemberben most valóban 2 hetet teljesen kikapcsoltunk és talán ezért is van ennyire kedvem az évet is összefoglalni. Olyan mintha egy szoftverfrissítésen mentem volna át és az agyam egészen más üzemmódban van, de ennek a hatásairól majd a következő évi összefoglalómban olvashatsz.

Munka

A munka terén is voltak meglepetések az év során, főleg ami az év végét illeti, de nem szaladok ennyire előre.

Onnan kezdem, hogy elneveztem 2023-at a meghosszabbítások évének, mert minden eddiginél több ügyfelünk mondott igent a V.I.P. fejlesztési folyamatok folytatási ajánlataira. Volt olyan hónap, ahol 80%-a a lejáró ügyfeleinknek igennel szavazott. Öröm volt ekkora lelkesedéssel folytatni a munkát, szóval ez szuper érzés volt.

Év elején éreztük, hogy erős év lesz, sok meglévő ügyféllel és újabb és újabb tervekkel. Már januárban kerestünk új munkatársat, mert szükségünk volt segítségre a mindennapi admin, pénzügyi dolgok intézésében és a munkák szervezésében is. Futott a toborzásunk, jöttek a jelentkezők, amikor egy korábbi ügyfelünkkel a szokásos “utánkövető” ebédünkön ültünk egy étteremben. Ahogy meséltem neki a terveimről láttam felcsillant a szeme, és elmondta, hogy épp most száll ki a 12 évig vitt “nemszeretem” vállalkozásából. Szeretne valami újat, ami illik hozzá, az adottságaihoz és az életstílusához. Összemosolyogtunk, elköszöntünk és 1 hétre rá aláírtuk a szerződésünket.

20230421_173202-01

Enikő azóta velünk dolgozik és ahogy az évzáró meetingünkön is elmondta, ez a legjobb dolog volt, ami történhetett vele. Egyébként nagyon hasznos, hogy már a kezdésnél képben volt velünk, a munkánkkal, az ügyfelinkkel és a személyiségünkkel kapcsolatban is. 3 hónappal az érkezése után döbbentem rá mekkora terhet is vett le valójában és mennyi minden volt, ami nyomta már a vállamat. Azóta minden egyre könnyebb és gördülékenyebb, imádok delegálni neki, mert hasonlóan gyorsan pörög az agyunk. Persze a naptáram mindezek mellett is vákumként szippantja be az újabb feladatokat. Talán ez neked is ismerős érzés.

Juhéj, eljött a június és megalapítottuk a Systemmind Consulting Kft-t, ami a korábbi egyéni vállalkozásaink alapjaiból nőtte ki magát, erre mi büszkék vagyunk. A név, brand és minden 6 éve született meg. Önerőből, lelkesedésből, szakmaszeretetből organikusan növekedtünk mindent teljesen tisztán, átláthatóan, mert én így alszom nyugodtan. Nem vágytunk korábban erre, mint hogy időszerűvé vált volna, bár éreztük ezt az elvárást egyetlen alkalommal egy kritikus megnyilvánulásból. Olyan világban élünk, ahol a külsőségek óriási szerepet játszanak, ennek ellenére az egónk nem kívánt többnek, nagyobbnak látszani, mint amit valójában képviselni szeretnénk hitelesen. Így igazán ünnepi és önazonos volt ide a férjemmel közösen megérkezni.

Idén többet dolgoztunk az előző, és valójában minden eddigi évhez képest, de ez tudatos is volt. Igazából a rendszereinkkel, folyamatainkkal és az új munkatársunkkal szerettünk volna a kapacitásnövelésünket kimaxolni és úgy érezzeük ezt szépen megugrottunk ebben az évben.

Munkánk számokban:

 • 12 díjmentes online előadást tartottunk tele könnyítö automatizmusokkal, ami közben imádtam kapcsolódni az új ügyfelinkkel,
 • közel 90 Sikerút konzultáción adtunk lendületet az érdeklődő ügyfeleinknek,
 • összesen 62 alkalommal tartottunk egész napos tréninget cégeknek, vállalkozói csapatoknak, az ország sok-sok pontján (ezen én is meglepődtem, amikor összeszámoltam),
 • így közel 50 céges csapat életére lehettünk hatással eszközeinkkel, tanácsadással, tréningekkel,
 • 33 céghez tértünk vissza több alkalommal is konzultációkkal és élő tréningekkel,
 • 97 db PXT kompetencia felmérést készítettünk és adtunk át ügyfeleinknek,
 • 4 új szoftver használatát kezdtük meg immár csapat szinten, amelyek hosszú távon megkönnyítik a napi munkánkat (Jira, Toggle, Salesautopilot (ez egy visszatérés volt), és természetesen a ChatGPT)

Ami újdonság volt 2023-ban

Év végén két alkalommal rendeztük meg Nyíregyházán a HR reggelit. Nagy vágyam volt, hogy eloszlassam a tévhitet, hogy a fejlesztésért legalább 250km-t kell utaznia az ügyfeleinknek. Ennek igazi újdonsága, hogy ezt már nem csak az online munkával oldottuk ezt meg, hanem lehetővé vált személyesen is, erősítve ezzel a térséget.

20231120_101519-01
IMG_5628 (1)

Azt figyeltük meg, hogy ha egy cég vezetője fejlődni szeretne, akkor a leggyakoribb akadály, ami még a kedvét is elveszi, ha a munkatársai nem állnak mellette. Nem beszélve a körülöttük lévő emberek másságáról, ha a régi (nem vállalkozói) kapcsolataik már nem töltik őket. Hiába minden újítás, ha nem egy olyan csapat vesz minket körül, aki erre a szemléletmódra nyitott és alkalmas lenne. Erre a problémára fókuszálva találkozunk 3 hetente, hogy fejlődjenek a csapatok és egymásra találjanak a lelkes cégvezetők.

Igazi szívügyünk az emberek fejlesztése csapaton belül, hogy mindenki olyan pozíciót töltsön be, ahol a cégvezető hosszú távon és elkötelezetten számíthat a jó teljesítményre.

Itt van a legnagyobb fejlődési lehetősége az ügyfeleink számára és egyben ez jár a legnagyobb cégvezetői eredménnyel is, mert a vezetői hitrendszereket, és a privát életet sem hagyja ki a folyamatból. Erről még a 2024-es terveknél bővebben olvashatsz.

Amiért minden nap hálás vagyok

 • Azért, hogy a férjemmel közösen valósíthatjuk meg az álmainkat a munkában és a magánéletünkben is.
 • Azért is, hogy idén a saját bőrünkön is megérezhettük, hogy a belső és külső csapattagok mekkora erőt adnak a mi cégünknek.
 • A kolléganőnknek Enikőnek, aki bírja velem a tempót és nyitott a kirobbanó ötleteim higgadt gondozására, megvalósítására.
 • A két Mastermind csapatért, akikkel vállalkozói barátságban vagyunk és számíthatunk egymásra. A Wonder Womeneket Pongor-Juhász Attilának köszönhetem (imádom őket), a legújabb csapatunkat pedig Domán Zsoltnak.
 • Minden mentoromért hálás vagyok, akikkel kapcsolódhatok és a vállalkozás valamelyik területén előttem járnak és tanulhatok tőlük és velük.
 • A minden várakozásunkat felülmúló lelkes ügyfeleinkért, akik inspirálnak és mindig újításokra ösztönöznek minket.
 • A kudarctűrőképességünk óriási fejlődéséért, hogy tudtunk hinni abban, hogy végül mindig minden jó lesz, és ezzel meghaladtuk a reális árbevétel és profitterveinket erre az évre. Az ideális terveinket még nem értük el, ezért is várjuk izgatottan ezt az évet.
 • A szívmelengető ügyfélvisszajelzésekért és a sok-sok élményért, hogy ekkora nagy  hatással lehetünk mások életére.

Tanulságok és következtetések

 • A klónozásra nem érdemes várni, csak a delegálás és az automatizálás tud szabadabbá tenni minket, ezt folytatjuk tovább.
 • 2 havonta el KELL menni valahová és máshol ébredni, inspirálódni, tervezni, vagy épp mihaszna napokat tartani (aminek semmi akartlagos haszna nincsen).
 • Előre befoglaltuk a nyaralásunk, a telelésünk és a 2 havonta rendszeres randi elvonulásaink idejét a naptárunkba. Szeretnénk sok-sok élményt erre az évre, ehhez pedig elkülönített minőségi időre van szükségünk.
 • Profi támogatókkal szeretnénk körülvenni magunkat, ez az amiben a cégben mindenki egyet ért és, hogy az visz előre, ha mindenki a saját zsenialitásában bontakozhat ki.
 • Megéri segítséget kérni és nem kell mindig erősnek lenni. Ez igaz a munkában és a magánéletünkben is. Barátok és támogatók nélkül nem lennénk ma azok akik vagyunk.
 • Amikor racionálisan már nem tudsz kezelni és megoldani helyzeteket, akkor jó nyitottá tenni magunkat olyan megoldásokra, amelyek korábban még meg sem fordultak a fejünkben, és lehet élvezni a kísérletezés izgalmát.

Tervek 2024-re!

Munka-magánélet egyensúlya

Egy növekvő, fejlődő vállalkozásban ez mindig téma lesz, ahol a teljes cég imádja amit csinál. Tudni kell abbahagyni. Idén az is előfordult, hogy hétvégén a bogrács mellett állva is chateltem egy-két ügyfelemmel. Sőt volt olyan hét, amikor Frank az 5 munkanapból 4 napon tartott egész napos tréninget, miközben közel 800km-t vezetett. Ezt már nem tehetjük meg a jövőben, pont azért, hogy a következő héten is kellő energiával álljunk rendelkezésre.

Ez óhatatlanul magával hozza, hogy nemet fogunk mondani dolgokra, biztosan nehéz lesz, de ez is minket szolgál majd.

Fő fókusz, amire elkülönítetten figyelünk:

 • rendszeres énidő,
 • tervezett randiprogram,
 • praktikus dolgok egyeztetése heti szinten,
 • időpont, amikortól már nincs munkatéma,
 • előre tervezett feltöltő kirándulások a gyerekekkel (amíg még nyitottak rá).

Kísérletezés és komfortzóna átlépések

Mivel évek óta én viszem a frontot a cég személyes értékesítési folyamataiban eljutottam oda, hogy vágyom ebben is támogatásra. Persze eddig sem voltam egyedül mégis most úgy érzem itt az idő, hogy ne csak részfolyamatokat delegáljak, hanem legyen más is, aki kibontakoztatja ebben az adottságait. Frankkel eltérő a személyiségünk és más módon érjük el amit akarunk. Izgalmas kísérletezés előtt állunk. Erre a 2023-as évben már vannak jó példáink és meggyőződésem, hogy még nagyon sok lehetőség vár ránk ebben a témában.

Iroda átalakítása

5 éve van egy irodám Nyíregyháza belvárosában, amit nagyon szeretek. Néhány hónapja merült fel bennem, hogy praktikusabban rendezzem be, úgy hogy minden igényemet kielégítse. Minden technikai eszköz a rendelkezésemre áll az online tréningek és konzultációkhoz, mégis az elrendezésben vágyom egy kis változásra, átalakulásra. Az új év ideális időpont lesz ennek is az újragondolására.

Csoportos fejlődési utak

Elértünk egy korlátot ahogy láthattad a számainkból is, ettől több ügyféllel már nem tudunk együtt dolgozni személyesen. Így nemet kellene mondanunk remek cégekre és folyamataikra. Ezt mi nem szeretnénk, ezért inkább módosítjuk és tágítjuk az üzleti modellünket, hogy elérhetőek legyünk még több vállalkozás számára helyi és országos szinten is. Ez eddigi legnagyobb tervünk, amit már alig várok, hogy megvalósítsuk lépésről lépésre. A gondolat, hogy tervezett folyamaton keresztül nem csak 1, hanem 2-3 éven keresztül kísérjünk cégvezetőket, akik az egymással való kapcsolódásból is profitálnak, bizsergető.

Mozgalmas év volt 2023 és sok új tapasztalatot szereztünk a vállalkozásunkban, sok-sok új és értékes ügyfelünk lett és bizakodunk, hogy a saját fejlődésünk mentén 2024 még ettől is jobb év lesz.

Látjuk az irányokat magunk előtt és óriási lendülettel és elköteleződéssel vágunk bele ebbe az évbe, mert a beérés, megérkezés élvezetes állapotában vagyunk.

Köszönöm, hogy kíváncsi voltál és elolvastad az évösszefoglalót. Örülnék, ha megosztanád hogy tetszett, és szívesen olvasnám, hogy Neked milyen volt az elmúlt év és mik a terveid 2024-re.

Itt találod a legközelebbi programokat, ahol találkozhatsz velem.


                                   
             

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük