Legyen szó utódlásról, társulásról, vagy épp egy kiváló szakember bevonásáról, kisvállalkozások esetén gyakori a családtagok alkalmazása a cégben. Számos érv szól az ötlet ellen és mellett is, sőt, a téma még a tapasztalt szakembereket is megosztja. 

Tartalomjegyzék

  1. A családi ügyek a családban is maradnak
  2. Tartsd a kereteket
  3. A tulajdonos nem feltétlenül egyenlő a vezetővel

A döntés, amit egy ilyen munkaerőfelvétel esetén meghozol, dupla felelősséggel jár. Ha nem figyelsz eléggé, nem csak a vállalkozásodban, de a családod rendszerében is könnyen felborulhatnak a viszonyok. Ugyanakkor ha figyelembe veszed az alábbi három tényezőt, könnyedén sikeres céges csapatot is alkothattok a szeretteiddel.

A családi ügyek a családban is maradnak

Az, hogy egy családban éltek, nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenben jól kijöttök egymással. Mondhatnám azt is hogy sőt… Sokszor a hozzánk legközelebb állókkal veszítjük el hamarabb a türelmünket vagy éppen lépjük át az illedelmesség határait. Ha pedig a privát élet súrlódásokkal teli, minden bizonnyal a munkahelyi légkör is fertőzött lesz a konfliktusoktól. A családi konfliktusokat célszerű a családban megoldani. Ha azonban erre nincs bevett gyakorlati megoldókulcs, a közös munka egy jó motiváció ennek a fejlesztésére is.

A vezető-beosztott viszony egy hierarchikus rendszer része. A családi megfelelője a gyermek szülő, vagy nagytestvér kistestvér kapcsolat. Nem túl szerencsés a saját szüleinket, vagy nagyobb testvérünket beosztottként alkalmazni a vállalkozásunkban, hiszen egy mély, belső alá-felé rendeltségi viszony borul fel ezáltal. Az ilyen szerepkonfliktusok csak nagyon ritkán oldhatóak fel a családi és a munkahelyi viszony egészségesen tartása mellett. Ez rendkívüli tudatosságot igényel. Ha ilyen dilemmába kerülsz, inkább mondj egy bölcs és tiszteletteljes nem-et, mint hogy az üzletedbe és a családi életedbe is bonyodalmat hozz.

A már felborult helyzetekre is léteznek megoldások, ha minden résztvevő nyitott és befogadó az újfajta működés iránt. Erre is jó lehetőség a szervezetfejlesztés keretében végezhető vállalati rendszerállítás.

Tartsd a kereteket

Természetes emberi tulajdonságunk, hogy a rokonainkat, családunk tagjait előnyben szeretnénk részesíteni más személyekkel szemben. Ezt kár is lenne tagadni. A munkahelyi viszony, azonban nem tűri meg a kettős mércét, hiszen egy ilyen jelenség az egész csoport dinamikáját felboríthatja, belső viszályokat hozhat és demotiváló lehet a munkatársak számára.

Ha mégis a rokonod alkalmazása mellett döntesz, feltétlenül készítsd el a felelősségi és funkcionális szervezeti ábrát, amely egyértelmű viszonyokat határoz meg a családtag munkahelyi szerepét illetően.

Családtagoddal feltétlenül egyezzetek meg abban, hogy a kereteket minden körülmények között betartjátok, és a munka területén nem használja a családi eredetű kapcsolati dimenziót a kommunikáció során. 

A tulajdonos nem feltétlenül egyenlő a vezetővel

Sokak számára az elsődleges exit stratégia a vállalkozás gyermekek számára történő átörökítése, más szóval a családon belüli utódlás. A legszerencsésebb helyzet az, hogy ha az utód már régebb óta dolgozik a cégnél, esetleg ott a kollektíva által is elismert eredményekkel és szaktudással rendelkezik. Idősebb vezetőként és szülőként egyaránt megjelenhet az “én jobban értek hozzá” érzése. Ideális esetben az utódlás átmeneti periódusában az idősebb vezető, aki egyben gyakran tulajdonos is, rendelkezésre áll tanácsaival a fiatalabbaknak, majd teljesen kilép az operatív irányító szerepből.

Ez azonban koránt sem olyan könnyű, mint hinnéd. Gondolj csak bele. Évek munkájával létrehoztál egy céget, és átadod az irányítását a fiataloknak. Akarva-akaratlanul megjelenik igényed, hogy beleszólj a menedzsment dolgába.

Ez az egyik legnagyobb hiba, amit tulajdonosként és korábbi vállalkozás vezetőként elkövethetsz. Helyette inkább tartsd távol magad a menedzsmenttől. Attól, hogy tulajdonos vagy, nem feltétlen kell beleszólj a napi feladatokba, ahogy a vezetőnek sem feltétlenül kell tulajdonrésszel rendelkeznie a cégben. 

Ez persze csak egy példája a számtalan formában megjelenő tulajdonos-vezető viszonynak, ahol családtagok az érintettek.

A kulcs mindig a tiszta viszonyok fenntartása, a felelősségi és szerepkörök tisztázása és megtartása, a céges és családi ügyek szétválasztása valamint olyan rendszer örökül hagyása ahol a családi és vállalati alapértékekben is egyetértés van.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük