Az egészséges önbizalom szükséges kelléke az eredményes vezetésnek. Mégis, a legveszélyesebb állapot az, amikor azt gondoljuk, hogy tökéletesek vagyunk, és már mindent tudunk. 

Tartalomjegyzék

  1. A tudás, amely már régóta elérhető
  2. Mindenkinek van egy vakfoltja
  3. A sík tükör, avagy az objektív önvizsgálat
  4. Az öt dolog, amit a vezetői önismerettel nyersz

A tudás, amely már régóta elérhető

A főiskolák, egyetemek, szakmai tréningek elsősorban a külvilág törvényszerűségeivel ismertetnek meg bennünket, miközben saját magunkról szinte alig tanulunk valamit. 

Magyarországon az önismeret hosszú ideig csak a spirituális világ megszállottainak hobbijaként számon tartott jelenség volt. Hazánkban csupán az utóbbi évtizedekben, a coaching szemléletű fejlesztéssel egy időben jelent meg. Ezzel szemben az USA-ban Napoleon HIll nagysikerű, a ma már itthon is alapműként számon tartott Gondolkozz és gazdagodj c. könyvében, már 1937-ben az önismeretre és önmagunk határainak leküzdésére inspirálta az olvasót. Mára a legtöbb vezető számára nyilvánvaló, hogy az önmagunk megismerése a siker egyik kulcsa. 

Miért olyan fontos önmagunk feltérképezése?

Mindenkinek van egy vakfoltja

Emberi elménk úgy működik, mint egy szem, amely mindent lát kívül, miközben képtelen megfigyelni önmagát. Persze képes tükörbe nézni, ami alatt a minket tükröző világ szereplőit értjük. Ilyenek lehetnek a családtagjaink, barátaink, munkatársaink. Hiába nyújtanak azonban számunkra tükröt ezek a személyek, ez a tükör sosem képes objektív, tiszta képet adni számunkra önmagunkról.

Mindenki rendelkezik egy un. vakfolttal, egy olyan területtel, amely jelentős mennyiségű információt takar el előlünk. 

A sík tükör, avagy az objektív önvizsgálat

Az önismeret csak akkor járhat sikerrel, ha a “tükrözés” mentes minden torzító körülménytől. Vezetőként természetesen ezt a szerepet nem várhatjuk el maradéktalanul munkatársainktól, hiszen ez a hierarchikus viszonyok felborulásához vezethetne. 

A megoldás egy objektív mérőeszköz és egy fejlesztő igénybevétele. Ennek azonban feltételei vannak. A vezetőnek vállalnia kell azt, hogy “belenéz” a tükörbe, azaz befogadja a kapott információkat akkor is, ha az építő kritikákat fogalmaz meg, vagy kezdetben kényelmetlennek tűnő változásra, változtatásra ösztönöz. 

Az öt dolog, amit a vezetői önismerettel nyersz

1. Tudatosodik benned, hogy mi az a tevékenység, ami energiával tölt fel és mi az, ami lemerít

Gondolj csak bele, milyen lenne, ha egész nap csak olyan feladatokkal kellene foglalkozz, amelyeket annyira szeretsz, hogy szó szerint csillog a szemed tőlük. Azokat a feladatokat, amelyeket szeretsz, sokkal jobb minőségben képes vagy elvégezni, mint azokat, amelyeket csupán azért végzel el, mert meg kell csinálnia valakinek. Ezek az aktivitások szinte hozzák az energiát, inspirációt, és sokkal hatékonyabbá válsz általuk te is, és a vállalkozásod is. Ha megtudod, hogy mit miért szeretsz elvégezni, könnyeben fókuszálsz majd azoknak a körülményeknek a kialakítására, amelyek vezetőként támogatnak. Meglehet, hogy ennek ellenére van néhány olyan feladat, amely nem tölt majd el határtalan boldogsággal, de sokkal könnyebb ezeket feltöltődve, esetleg a teendők sorrendjét, vagy körülményeit átszervezve elvégezned. 

Ahogy a kedvelt feladatok energiával töltenek fel, az önismeret során arra is ráébredsz, hogy mik azok a teendők, amelyek elszívják az energiádat. Ez nem jelenti azt, hogy nem vagy jó ezekben a szerepekben, csupán sokkal hatékonyabb vagy, ha más tevékenységekre helyezed a fókuszt.

2. Tudatosodik benned, hogy mit delegálj le másnak

Ha már tisztában vagy vele, hogy mi az a tevékenység, ami hozza az energiát, és mi az, ami viszi, ideje cselekedni, és átszervezni a munkádat. Természetesen lesznek népszerűtlen feladataid, amelyeket nem kedvelsz annyira. ha átszervezed a napirendedet  és egy inspirált állapotban állsz neki ezeknek a munkáknak, sokkal jobban érzed majd magad, és hatékonyabb is leszel. Ha megismered a működésed elemeinek összefüggését, a végén lehet, hogy csupán a körülményeidet, vagy a használt eszközeidet kell megváltoztani, és a munkavégzés örömtelivé válik. 

Ha például egy kreatív alkat vagy, könnyen lehet, hogy kellemetlen számodra, ha az irodádba zárva, egy önkéntes száműzetésnek megélt adminisztratív feladathalmazzal kell töltsd a délutánodat, miközben kint süt a nap. Természetesen az eredményorientált éned könnyedén ellensúlyozhatja a kellemetlen érzést, mégis jobban jársz, ha keresel egy megbízható alkalmazottat, és delegálod számára a feladatot.

Ha imádod csinálni a dolgokat, érdemes tudatosítani magadban ezt a kvalitást, mert vezetőként zavart kelthetsz az alkalmazottaidban, amikor lemész a műhelybe és beállsz te is a gép mellé kicsit barkácsolni. Ilyenkor inkább éld meg a hobbidban az ilyen kvaliásaidat, ami aztán megint csak feltölt a munka perceire. 

Amit azért tudni érdemes, hogy vannak olyan vezetői feladatok, amelyeket, ha stabil vállalkozást építesz akkor szinte soha nem adhatsz ki a kezedből, akkor sem ha utálod. 

3. Megérted a munkatársaid reakcióit

Egy csapatban elkerülhetetlenek a konfliktusok. Ezek gyakran nagyon hasznosak, mégis amikor éppen résztvevőként vagyunk jelen, rendkívül hasznos, ha tudatosak vagyunk. Az első természetes reakciónk az önmagunkból való kiindulás. Ilyenkor nem értjük a másik motivációját, sőt, bármilyen meglepő, a sajátunkat sem. Ennek egyenes következménye lehet, hogy az egész jelenetet az érzelmeink szintjén élünk meg, ami nem vezet mindig a kívánt eredményre.

Az önismeret itt is kulcsfontosságú. Ha tudatába kerülünk saját működésünknek, megismerjük a kommunikációnk során alkalmazott stratégiáink miértjét. Azonnal átláthatjuk, hogy a vitapartnerünk csupán ezekre reagál. Ha esetleg közös fejlesztés során betekintést kaphatunk az ő karakterjellemzőinek világába, a vita lehet, hogy ki sem alakul. Ha pontosan és objektíven látjuk a másikat, értjük a reakcióinak az okait, képesek leszünk úgy megfogalmazni a mondandónkat, hogy az azonnal a kellő hatást érje el, konfliktus és játszmák nélkül. Ez egy felbecsülhetetlen értékű lehetőség egy egymással napi szinten együtt dolgozó emberekből álló csapat esetében. 

4. Végre rájössz, hogy igazán hol a helyed

Akkor vagy a legsikeresebb, ha a helyeden vagy. Ez nem azt jelenti, hogy ha nem a vállalkozói motivációid a legerősebbek akkor hagyd ott a vezetői székedet, hanem azt, hogy vedd figyelembe, a saját belső motivációidat. Önmagad megismerésével lehetőséged nyílik arra, hogy egy téged és a munkádat támogató környezetet alakíts ki, amelyben sokkal többre leszel képes, mint korábban. 

5. Felismered a fejlődési pontjaidat

Az önismeret célja nem az, hogy átformáljon téged, ugyanakkor értékes lehetőséget nyújt arra, hogy precízen rá láss a fejlesztési területeidre. Minél pontosabban látod ezeket, annál hatékonyabban leszel képes arra fókuszálni, ami a legnagyobb hatást hozza az életedben.

Önismerettel minden bennünk rejlő kapacitás lehetőséggé válik és minden akadály ami a siker útjában áll, egy akár lelkesedéssel megoldandó kihívássá alakul. 

A fejlesztés pedig az üzleti és a magánéletben is a lehető legjobb hosszútávú befektetés.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük