A vezetői működésed vitathatatlanul hatással van a teljes céged teljesítményére. Ez is olyan, mint a gravitáció, akkor is működik, ha nem hiszel benne.
A jó vezető tisztában van a saját személyiségével és szokásos működéseinek hatásaival. A cél a fejlődés az önismeret „csak” az út.

Tartalomjegyzék

  1. Hogyan segíthet neked a önismeret?
  2. Jobban illeszkedő munkatársak és eredményes csapat
  3. Abszolút fejlődés, mert ez életed minden területére hat
  4. Milyen amikor valaki karizmatikus vezető?
  5. Hogyan kezdj neki a cégedben?

Senki sem születik csak úgy „jó vezetőnek”, bár tagadhatatlanul vannak, akikről már az óvodában is megmondták, hogy főnök lesz. A jó vezetésnek mégsem a tehetség, a veleszületett képesség vagy egy rangos diploma a kulcsa, hanem egy folyamatos fejlődési út, amelynek következménye a jó vezetői szokások szerinti működés.

Pont olyan fejlődési út, mint amelyet a szakmai fejlődésed során jártál be. Szakmádban is legtöbbször a tudás és információ elsajátítása történik először (iskolák, tanfolyamok), aztán következnek a gyakorlati tapasztalatok, és nincs ez másként a vezetői fejlődésedben. Az első szakaszban a mérés, vagyis az önismereted által épül be a tudás és információ, aztán a környezeted visszajelzései és az azokra való reagálásaid fejlesztése során épül be a hasznos gyakorlati tapasztalat.

Számtalan eszköz és tréning létezik a vezetői kompetenciák fejlesztésére, amelyek hozhatnak eredményeket, legtöbbször időlegesen. Ezek a technikák aztán egy idő után elfelejtődhetnek, ha közvetlenül nem kapcsolhatók a személyiség alapvető motivációból kiinduló fejlődéshez. Az első mindig a felismerés aztán a változási, fejlődési szándék.

Hogyan segíthet neked a önismeret?

1. Ha megtudod miben vagy a legjobb, szárnyakat kapsz

Amikor elkezdtél vállalkozni magával ragadott egy üzleti ötlet. Talán imádtad a szakmádat. Vagy nem is gondoltad át csak csináltad, amit szerettél. Manapság egy vállalkozás elindítását már sokkal többen megtehetik mint korábban. Könnyen lehet vállalkozást indítani, de a növekedésnek és fejlesztésnek már van néhány komolyabb feltétele. Nem árt, ha tudod, hogy miért te vagy a vezető és mi a te fő motivációd. Mi mozgat igazán? Az eredmények és az anyagi javak? Vagy az emberek támogatása, talán a szakma szeretete? Lehet, hogy imádsz problémákat megoldani és kiélni a kreativitásodat ezáltal? Mennyivel könnyebb úgy tervezned a csapatodat, ha tudod, hogy mire építkezhetsz. Mi az az érték benned vezetőként, ami nélkül nem is működne a vállalkozásod?

2. Ha felismered, fel is számolhatod az akadályaidat

Talán te is felfigyeltél már ismétlődő eseményekre a munkádban és a magánéletedben is. Lehet, hogy a kérdést is feltetted, hogy hogyan lehet az, hogy keményen dolgozol, tréningekre jársz, lelkesen jegyzetelsz, aktív vagy és mégsem érkezik meg a tartós változás. Érezted már azt, hogy amikor távozott egy munkatársad mennyire hasonló személyiséget vettél fel helyette? Olyan ez mintha megakadt volna a lemezjátszó és annyira megszokjuk, hogy már nem vesszük észre miközben gátolja a fejlődést.Ha vállalati szinten a nagyobb eredményekre vágysz, akkor az ehhez vezető út önmagad megismerésével és tudatos irányításával kezdődik. Az önmunkával addig láthatatlan akadályokat fedezhetsz fel, pont úgy mintha előtte rajta feküdtél volna egy tükrön, amely meg akart mutatni neked valamit.

3. Tiszta látás = tiszta döntés

A coaching fogalomrendszerében gyakran használt kifejezés a vakság. Vagyis gyakran nem látunk rá önmagunkra és emiatt egy külső nézőpont sokat segíthet. Talán megszokásból tartottunk meg feladatokat, miközben sejtjük vagy tudjuk, hogy a vezetői szerepkör már más szemléletet kíván. Ami a legfontosabb ebben, hogy a vállalkozásod nem biztos, hogy attól a tevékenységtől fejlődik majd, amit te szeretsz csinálni.
Hoztam is egy listát a jellemző vállalkozói akadályokról, amelyek gyökerére fény derülhet:
halogatás, tervezés hiánya, időhiány, multitasking, alacsony önértékelés, kommunikációs félreértések, célfókusz elvesztése, priorizálási nehézségek, folyamatban gondolkodás hiánya, nehezített döntéshozatal

Jobban illeszkedő munkatársak és eredményes csapat

Gyakori, hogy akkor kap hangsúlyt a személyiség vizsgálata a cégen belül, amikor a toborzás és kiválasztás eredményességét egy új szintre szeretnék emelni. Sajnos ez sem mindig az első alkalommal kerül elő. Gyakori, hogy több sikertelen próbálkozás után, amikor az ideális új munkatárs mégsem válik be és nagy fájdalommal jár (anyagilag és érzelmileg) a távozása, akkor változtatnak a bevett szokásokon és nyitnak a lehetőség felé.

Egy új kollégáról ma már sokkal többet tudhatsz meg a kiválasztás során vezetőként, mint eddig bármikor. Díjmentes eszközök tömege áll rendelkezésre online, ami már egy első lépésnek szuper. Két fontos dolog, amit vegyél figyelembe, ha kulcsembert keresel.

  • illeszkedjen a munkakörhöz, ehhez tudd pontosan mit is keresel (legyen teljesítmény modelled)
  • illeszkedjen a te személyiségedhez és persze a csapatodba is.

Fontos, hogy ne olyan embereket keress magad mellé, akik ugyanabban jók, amiben te. Hiszen akkor lehet, hogy valaki feleslegessé válik! 😊 Pont elég, ha ez az első lépés amivel változtatsz.

Abszolút fejlődés, mert ez életed minden területére hat

Ahogy a vállalkozásunkat úgy a magánéletünket is jó, ha egy rendszerként látjuk. Amilyen tudást és tapasztalatot megszerzünk cégvezetőként, ahogy töltjük a napjainkat, amennyire elégedettek vagyunk a napok végén, az elkerülhetetlenül hat életünk más területeire.

Ha például tudod, hogy jobban haladsz a népszerűtlen feladatokkal, ha a nap elején végzed őket, akkor lehet, hogy az egészséges életmódod kapcsán is hasznos lesz ez az információ. Nagyobb eséllyel leszel fitt, ha reggel végzed az edzéseidet és nem hagyod estére, amikor már kimerülsz és könnyen feladod.

Vagy, ha a vezetői fejlődésed során fény derül, hogy nem jön zsigerből a pozitív visszajelzés a kollégák felé, vagy te inkább a feladatokra fókuszálsz és az emberi tényezőt néha hátra sorolod, akkor nézd meg mit tapasztal ebből a családod. Úgy érzik figyelsz rájuk és jelen vagy amikor a családoddal töltesz időt? Bármikor hozhatsz olyan döntést, hogy új szintre emeled a teljes életstílusodat, kivétel nélkül minden életterületeden.

Ha lehetőséged van a munka szempontjából megvizsgálni a működéseidet, ne hagyd ki, hogy a magánéletre is lefordítsátok. Sőt vannak különleges helyzetek, amikor családi vállalkozásban dolgoztok ott minden hasznosság hatványozottan lesz jelen.

Íme egy lista, hogy hol számíthatsz pozitív változásra az életedben, ha elindulsz az önismeret útján:
Személyes magánélet, Családi élet, Vállalkozói élet, Pénzügyi és befektetési, Kapcsolatok és társadalmi élet, Egészséges életmód.

Milyen amikor valaki karizmatikus vezető?

A mai vezetőknek egy kiszámíthatatlan, folyton változó és nehezen átlátható környezetben szükséges a fókuszukban maradniuk úgy, hogy egy strukturált szervezeti rendszert alkossanak maguk köré. Óriási kihívás ilyen körülmények mellett fizikailag, szellemileg és lelkileg erősnek maradni. Hiába koncentrálsz egy épp aktuális területre és helyezed a fókuszodba a vezetői készségeidet, ha más területeket elhanyagolsz ez hosszabb távon még a kiválasztott fókusz területedre is negatív hatással lesz. A legfontosabb, hogy te most hogyan érzed magad. Elégedett vagy az eredményeiddel? Úgy éled az életedet ahogyan szeretnéd? Tudod, hogy pontosan hogyan is szeretnéd? Mikor hagytál időd magadnak legutóbb ezen gondolkodni?

Hogy a vállalkozók többsége mire vágyik, hogyan viszonyuljanak hozzá a munkatársai azt 3 mondattal tudom leginkább leírni és ha ehhez tudsz kapcsolódni, akkor feltétlenül olvass tovább.

1. A munkatársaid és partnereid követnek téged és megbíznak a vezetői hitedben és döntéseid helyességében.
2. Embereid erős vonzalmat éreznek a személyed irányába. A hozzád fűződő szeretetükből kiindulva készséggel engedelmeskednek neked.
3. A szervezeted tagjai csatlakoznak a jól kommunikált küldetéshez és érzelmileg is elkötelezetekké válnak.

A tartós változáshoz, jobb működéshez mindig belülről fakadó mélyebb önismeretre és önmegértésre van szükség. Lehet, hogy te, aki most olvasol már több módszert kipróbáltál, de eddig még nem találkoztál olyannal, amelynek mérhető hatása lett volna a cégedre és életedre. Ha ez így van és már talán szkeptikus is vagy akkor se hagyd ki önmagad objektív megismerését külső eszközök segítségével. Attól, hogy még nem találtál rá a nálad működőre, még létezik.

Hogyan kezdj neki a cégedben?

Válassz egy eszközt és kezd saját magaddal!

Objektív szemlélet valójában nem létezik, pláne nem, ha önmagunkról van szó. Akkor amikor úgy gondolod objektíven látod a munkatársaidat, tulajdonos társaidat vagy épp egy friss jelentkezőt a kiválasztásban, akkor tudnod kell, hogy tévúton jársz. Bármennyi állás interjún, tárgyaláson vagy konfliktusban volt már részed vannak olyan elemei a személyiségednek melyeket nem tudsz kikapcsolni, nem tudsz tudatos lenni rá. Egy pici elfogultság, szimpátia vagy egyéb tényező is tud akkora befolyással lenni a döntésedre, hogy akár 1 évet és annak összes pénzügyi vonzatát is elvesztegetheted egy nem megfelelő emberre.

Először önmagadat ismerd meg, majd tanuld meg felismerni mások viselkedési stílusát. Vedd körül magad hozzád és a céljaidhoz illő csapattal és gyakoroljátok minden nap a viselkedéseitek összehangolását. Ez egy fantasztikus út kezdete lehet!

Próbáld ki a díjmentes mini DISC kérdőívemet!

A mindennapi kommunikációnk és a viselkedésünk titkait is felfedheti egy egyszerű, de igazán nagyszerű kérdőív. Próbáld ki most teljesen díjmentesen!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük