A vállalkozás egy olyan játék, amelyet profitra játszanak. Ki ne szeretne első lenni ebben a versenyben? Mégis mi a titka a nehezen fenntartott stagnálásból való kitörésnek és az igazi fejlődés beindulásának?

Tartalomjegyzék

  1. Minden, amit mérsz, az javul
  2. Mérni, mérni és mérni
  3. Jól jönne egy időgép
  4. Vedd elő a nagyítót
  5. Tervezz!

Minden, amit mérsz, az javul

A fejlődés a méréssel kezdődik. Olyan ez, mint a navigáció. Amíg nem ismered a jelenlegi pozíciódat, képtelen vagy eligazodni a térképen, és teljesen mindegy, merre indulsz el.

Sok vezető csupán a könyvelője által szolgáltatott információk alapján tud képet alkotni cége pénzügyi helyzetéről, ez azonban egy olyan szempontrendszer, amely egyáltalán nem vizsgálja a vállalkozás pénzügyi helyzetének további, ám igen fontos részleteit. A kapott információ így hiányos. 

A tervezés első lépése tehát egy összetett mérés, amely a teljes vállalkozás aktuális állapotát átláthatóvá teszi. 

Mérni, mérni és mérni

A méréshez eszközökre, mérőműszerekre van szükséged, amelyekkel korábban ismeretlen nézőpontból is megvizsgálhatod a cégedet. A mérőműszerek abban támogatnak, hogy a lehető legrövidebbre csökkentsék azt az értékes időt, amelyet a nem kívánt állapotról való visszajelzés és a konkrét változás között telik el. Olyan ez, mint az evolúció. Aki hamarabb alkalmazkodik, az nyer az életben maradásért vívott küzdelemben.

A navigálás azaz a döntések két legfontosabb feltétele az idő és az információ. A gyors reagálással előnyre tehetsz szert, az információk birtokában megalapozottabb döntésekre leszel képes. 

Jól jönne egy időgép

Ha a méréseid eredménye csupán számok önmagukban, azok csupán egy statikus pillanatképet festhetnek az aktuális helyzetről. Ha a megfelelő mérőeszközt használod, a pillanatképek életre kelnek és megjelennek az összefüggések. A múlt és a jelen változó értékei együtt a jövőt alkotó tendenciákat is megmutatják. 

Ha a prognózis eltér a céltól, nincs más hátra, mint változtatni, hogy a korábbi működések átalakításával, cseréjével az eljövendő eredményeket is kicseréld. Olyan ez, mint egy időgép. Ha megváltoztatod a múltat, nyomban átalakul a jövő is. 

Vedd elő a nagyítót

Világítsd át azokat a vezetői szokásaidat, amelyek már nem támogatnak a sikeres irányításban. Nézd meg, kritikus szemmel, hogy mi az amit megszokásból végzel. 

Ugyanígy tedd nagyító alá a vállalkozói szervezetedet is. Vond le a következtetéseket, hogy mely rendszerelemek átalakítása szükséges a hatékonyság növeléséhez.

Lehet, hogy olyan “szokásos” működéseket találsz, amelyek első látásra jól beváltak, mert kényelmesek és egyszerűek az egész csapatnak, ugyanakkor egy fajta növekedési plafont is képeznek, és hosszú távon éppenhogy gátjai a fejlődéseteknek.

A rutin nem feltétlenül ellenség. Amit rutinból csinálsz, az töredék pszichikus energiát fogyaszt a szellemi erőforrásaidból, azonban a szokásrendszereket időről időre ajánlott tüzetesen felülvizsgálnod. Ha ez az ellenőrzés nincs beépítve a rendszeredbe, könnyen egy olyan rátok kövesedett komfortzónában találhatod magadat és csapatodat, amelyből aztán néha egyáltalán nem látni a megoldást. Ilyenkor kérj külső segítséget a fejlesztődtől, vagy egy mester-elme csoporttól.

Amikor megvizsgálsz egy folyamatot, szokást, vagy egy rendszerelemet, addig keresd az okokat, amíg a legkisebb összetevőkre rá nem találsz. 

Alapigazság, hogy a legkisebb megváltoztatható egységek felkutatásában rejlik a legnagyobb siker. Enélkül csupán az okokat kezeled, azonban amint elfordítod a figyelmedet a területtől, a nem kívánt működés alattomosan újraéleszti saját magát. 

Tervezz!

Egy jó üzleti terv a siker első lépése. Ha már tudod, hogy mit célszerű másként csinálnotok, kezdj el tervezni. Haladj a nagy víziótól, lásd a nagy képet, miközben ahogyan a saját rendszered felmérésénél is, menj le egészen a legegyszerűbb feladatokig.

Ha tervezel, vegyél figyelembe néhány fontos dolgot:

  • Adj határidőket a végső célhoz csakúgy, mint a folyamat-célokhoz. Ezek nélkül a céljaid csupán álmok, és esélyes, hogy azok is maradnak.
  • Rögzíts minden írásban. Használhatsz vizuális eszközöket, és a rögzítést természetesen delegálhatod a munkatársaidnak is. Oszd meg a terveket azokkal, akik a témában dolgoznak, és erősítsd meg a céljaitokat a csapatodban, hogy annak tagjai minden pillanatban tudják, hogy miért dolgoznak.
  • Minden részfeladathoz rendelj felelősöket. A számonkérhetőség nem átok, hanem áldás. A munkatársaid tudni fogják, hogy kinek mi a dolga és ki kihez fordulhat egy-egy kérdésben. Lehet, hogy kezdetben az új szemléleted némi feszültséget okoz, hiszen mindenkinek átláthatóvá válnak az eredményei, de hosszútávon a csapat megnyugszik majd és sokkal eredmény fókuszúbbá válik a munka.
  • Mérj rendszeresen. Nem elegendő csupán évente egyszer megnézni, hogy merre tartotok. Építs be rendszerbe méréseket a folyamatokba, hogy a legapróbb eltérést azonnal korrigálni tudjátok.
  • Tanulj a pozitívból is! Hajlamosak vagyunk csak a hibáinkra fókuszálni, mint tapasztalat forrásra. Ha valami nagyon működik, elemezd a sikeredet is, hogy a többi területen is meg tudd ismételni a szép eredményeket. 

Ne feledd, a változás az egyetlen lehetőséged. A fejlődés, növekedés kulcsa a változási hajlandóság.

“Változz, még mielőtt változnod kell.”

Jack Welch

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük