A Forbes magazin listája szerint a vállalatvezető munkája az előkelő hetedik helyet foglalja el a 10 legstresszesebb foglalkozás listáján. Mindezt közvetlenül olyan foglalkozások mögött, mint a katona, a tűzoltó, vagy a rendőr. Van azonban egy nagy különbség a lista élén szereplő elfoglaltságok és a vállalatvezetés között. Békeidőben a katona, a rendőr, pilóta, vagy épp a tűzoltó  a szolgálati idejében éli meg az intenzív stresszt, melyet többnyire van lehetősége feldolgozni a pihenőidejében. Bár a PTS (poszt traumás stressz) ezeknél a szakmáknál is jellemző, az intenzív igénybevételt intenzív pihenő időszak követi. (természetesen itt nem a kis létszámú, speciális alakulatokra gondolok, amelyek tagjai állandóan tartós bevetéseken vesznek részt)

Tartalomjegyzék

  1. A lé a tét
  2. Pénzt vagy életet
  3. Rend a lelke mindennek
  4. Az idő, ami időt teremt

A vállalat vezető ezzel szemben egy állandó nyomás alatt éli az életét. Az irodai, vagy épp az irodán kívüli üzleti tevékenységek gyakran összemosódnak a magánélettel. Ha a vállalatvezető pedig maga is tulajdonos, azaz hazai kifejezéssel élve vállalkozó, az állandó stressz sokkal intenzívebb, hiszen a tét is sokkal magasabb. 

A lé a tét

Az első stresszor a pénz hiánya. Ez az a körülmény, amelyet időben elsőként tapasztal meg a legtöbb vállalkozó. Ez a stressz nem mindenkinél bizonyul nyílvánvalóan hátráltató tényezőnek, hiszen olyan motivátorként is használható, amely állandóan tudatosítja a szükségletet. A hiány, -amely állandóan a vezető figyelmének tárgya-, egyre több és több erőfeszítés megtételére késztethet, amiben a végletekig feszülhet a teljesítő képesség. Ilyen körülmények között könnyen születhetnek a legrosszabb döntések. A bevételkényszer elvonhatja a figyelmet a vezetői feladatokról, amely gátolhatja a vállalati rendszer fejlődését és tovább növeli a stresszt. 

Pénzt vagy életet

Amikor a bevételek már stabilak, a cég termel és a számok eredményes működést mutatnak, a stressz nem feltétlenül múlik el. Egy már sikeresen működő szervezet mögött rengeteg munka van, amelynek oroszlán részét gyakran végzi, felelősségét pedig mindig a vezető viseli. A sok munka pedig sok időt igényel. Ezen a szinten a vezető stresszének oka nem más, mint az idő hiánya. Ez az erőforrás a legértékesebb, hiszen véges. A kiégés egyik leghatékonyabb módja, ha a valaki tartósan az idejét váltja pénzzé és végtelennek tűnő mókus kerékként éli a mindennapokat. Szeretjük, mert értékes erőforrásunk a pénz, de hosszú távon nem motivál a fejlődésre. 

Rend a lelke mindennek

Gyakran az elegendő bevétel és a szükséges létszám megléte sem hoz nyugalmat a cégvezető számára. Ha ösztönből és tudatos rendszerek nélkül épül egy vállalkozás, akkor könnyen válhat a vezető személye a cég központi működtetőjévé, akit végül betemetnek az állandó működési problémák és a stressz. 

Ennek felismerése leggyakrabban már csak a második szakasz végének tudatosulása közben jelenik meg. Amikor is a vezetőnek már végképp nincs semmire ideje.

Stresszes állapotban a pénzhiányra a válasz az egyre több munka, az időhiányra a munka csökkentése, addig a működési problémák stresszét a rendszerek kialakítása, fejlesztése oldhatja fel. 

A vezetői és szervezeti fejlesztések első eszköze, az objektív felmérés, amely könnyen rávilágíthat egy mindkét periódusban jelenlévő stresszorra, a rendezetlenségre. 

Külső, azaz a körülményekre, folyamatokra jellemző rendezetlenség magával hozza a belső rendezetlenséget, és a produktivitás mellett az általános életminőség romlását is eredményezheti.

Az idő, ami időt teremt

A megoldás első lépése a felismerés. Az ezt követő fejlesztés, – amelyet hívhatunk akár rendrakásnak is – legtöbbször a vezető személyes szintjén kezdődik. A hátráltató szokások felismerése, azok átalakítása támogatókra, majd a hatékony időmenedzsment kialakítása lehet, hogy időbe kerül, mégis azonnal egyben időt is szabadít fel. Ennek azonnali eredménye a stressz múlása, és a megjelenő lehetőségek hatékonyabb kihasználása.

A kiszámíthatóság a vállalkozások egyik legnagyobb értéke. Hogy a te céged is rendelkezzen ezzel az értékkel, először érdemes felismerni a működést és időt szánni a fejlesztésre. Ez az egyetlen időbefektetés, amely hosszú távon is megéri.

Van még egy haszna a rendszerek fejlesztésének. Ugyanis, ha az alaptevékenységeitek igazán jól szervezettek és fellélegeztek a stressz alól, könnyen lehet, hogy korábban nem tapasztalt friss kreatív energiák szabadulnak fel, amelyből újabb tőkét kovácsolhattok. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük