Vajon mi közös van a válságmenedzser vezető és a Gesta Danorum a dán történelmi irodalom, saját közössége által tragikusan elpusztított hős hazafi harcosa között?

Ez nem egy reggeli találós kérdés, a válasz a HR sokkal mélyebb birodalmába kíséri a megfejtőt.

A válságmenedzserek olyan vezetői karakter jellemzőkkel operálnak, amelyek alkalmassá teszik őket a cég fennmaradását szolgáló kemény döntések gyors, sokszor kíméletlen meghozatalára.

Konkrétan olyan ez a szervezet életében, mint egy háborús helyzet. A vezető ilyenkor egy harcedzett tábornok, igazi csatatéri tapasztalattal. Egy született túlélő, kemény, önérvényesítő, ha kell kézi vezérléssel is irányítani képes túlélőspecialista. 

A kemény döntések más szemszögből fájdalmasak, sőt, akár sokszor embertelennek is tűnhetnek. A cél a fennmaradás, aminek az árát ezek a vezetők könnyen fizetik meg.

Jó, de mi történik a céggel, ha túlélte a válságot? Milyen pajzs védi meg a későbbi problémáktól?

A kérdés itt válik összetetté.

Az elején idézett Gesta Danorum tragikus halált haló hősének története sokban emlékeztet a válságmenedzserek életére. 

A harcos, aki hazafias tetteiért ünnepet és kitüntetést érdemelt, hazatérve falujába nem tud mit kezdeni a békés mindennapokkal, amikor a fókusz a túlélésről átkerül a gyarapodásra.
Örökérvényű ökölszabály, hogy vagy túlélünk, vagy fejlesztünk, a kettő együtt nem működik. 

A békés közösségben az agresszív, bikaként önérvényesítő hős képtelen az egyenrangú együttműködésre, végül saját törzse pusztítja el és megőrizve hőstettei emlékét, a falu alá temeti testét.
A drámai fordulatot a válságmenedzserek esetén a tudatos HR döntés tudja megelőzni.

Nem véletlen, hogy az igazi válságmenedzsereket interim vezetőként alkalmazzák leghatékonyabban, így miután a szervezet a fejlesztés felé fordul, túlélve a krízist, a válságmenedzser egy új cég megmentése felé veheti az irányt, minden jót kívánva a frissen túlélt vállalatnak a fejlődéshez.
A történet nem mindig ilyen fekete-fehér. Az, hogy a válságkezelő szerep mennyire merevedik ránk, a személyiségünktől és a gondokodásmódunktól függ. 

A vezetői önismeret, az objektív mérőeszközök használata és a célzott fejlesztés megszelídítheti hősünket, aki tudatosan kikapcsolva túlélő ösztöneit, sikeres maradhat a cégnél anélkül, hogy a vezetői csapat egy ünnepélyes meetingen a céges parkoló betonja alá temetné.

Nem érzed magadat válságkezelő karakternek, de mégis legyeskedik a krízis a céged körül?

Erre is van megoldás.

Megismerve saját személyiséged rejtett erőforrásait, csapdáit és vakfoltjait, egy kis támogatással kiválaszthatod, hogy milyen eszközök, folyamatok, fejlesztő eszközök vértezik fel a csapatodat a válság ellen anélkül, hogy egy dán harcosra lenne szükséged a túléléshez.

A munka belül kezdődik.

Utóirat… ha néhány száz évvel ezelőtt Dániában ismerték volna a PXT-t és lettek volna coachok, a hős harcosok legendája sokkal vidámabb lett volna… 😉

/Leon Frank coach, szervezetfejlesztő – Systemmind Consulting Kft.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük